Părintele paroh dr. VALER ULICAN s-a născut la 11 septembrie 1960, în Luduş, judeţul Mureş, din părinţi români ortodocşi, Valer şi Maria, fiind singurul copil al acestora. După terminarea clasei a X-a, 1976-1977, în oraşul natal, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care 1-a absolvit în 1982. În anul 1987 a absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, susţinând teza de licenţă cu titlul Rolul moral şi social al familiei creştine, sub îndrumarea părintelui profesor dr. Dumitru Radu.
La 7 septembrie 1987 a fost angajat la Tipografia Institutului Biblic din Bucureşti, în funcţia de corector-revizor. În vara anului 1988 s-a căsătorit cu domnişoara Mihaela Moisă, de profesie medic, şi au o fiică Maria, jurist.
În anul 1988, la 22 decembrie, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Urziceni. Potrivit Înaltei Rezoluţii, temei 8098/1991, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist i-a aprobat încadrarea în funcţia de corector cu normă întreagă la Tipografia Institutului Biblic şi numirea ca preot la Parohia „Sfântul Elefterie” din Capitală. 1n anul 1993 a urmat cursurile misionare şi de educaţie moral-religioasă de definitivare, seria a 78-a.
În anul 1997 a fost numit consilier patriarhal la Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. In toată această perioadă a depus o muncă deosebită în toate activităţile sale. La 25 septembrie 2008 a devenit doctor în teologie la Sibiu, cu lucrarea Conştiintă pastorală şi conştiinţă eclezială la Sfântul Ciprian al Cartaginei, sub îndrumarea ştiinţifică a părintelui arhidiacon profesor dr. Constantin Voicu.
În luna aprilie 2006 a fost numit preot paroh la Parohia „Sfântul Elefterie” din Bucureşti, unde depune eforturi deosebite pentru consolidarea, restaurarea, înfrumuseţarea şi permanenta înnoire a sfântului locaş.
Are o serioasă activitate publicistică şi ştiinţifică. A redactat indicele scripturistic şi onomastic al volumelor vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, publicate în seria Pe treptele slujirii creştine,şi a publicat, în revista Ortodoxia, următoarele studii:
„Unitatea Bisericii la Sfântul Ciprian al Cartaginei”; „Actualitatea teologiei Sfântului Ciprian al Cartaginei”; „Slujirea episcopală a Sfântului Ciprian al Cartaginer; „Sfântul Ciprian al Cartaginei şi epoca sa”; precum şi alte articole în diverse publicaţii bisericeşti.
Din anul 2000, până în anul 2012 a fost membru al comitetului administrativ al Societăţii Biblice Interconfesionale din România. De la 1 ianuarie 2012 desfăşoară o bogată activitate didactică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Marina” din cadrul Universităţii Bucureşti. În anul 2014 a fost ales membru în Adunarea Eparhială a Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor. Incepând cu anul 2015 este profesor asociat la Seminarul Teologic Bucureşti, disciplina patrologie.